30 Mart 2012 Cuma

Karaciğere Faydalı Gıdalar


Bazı gıdalar karaciğere faydalı diyerek aşırı miktarda yemek doğru değildir. Zaman zaman bu yiyeceklere yer verilmelidir. Önceleri az miktarda yemeli zamanla biraz artırılmalıdır.

   Karaciğere en faydalı yağ ZEYTİNYAĞIDIR. Zeytinyağı sızma olmalıdır. Kimyevi işlem görmemiş olmalı.
   Zeytinyağı ısıtmadan çiğ olarak yenmelidir. Salatalar üzerine koyarak veya zeytinyağı limon suyu eşit miktarda karıştırılarak kahvaltıda yenmelidir.
   Zeytinyağı safra kesesindeki çamur ve ufak taşları dışarı atar. Bu gibi rahatsızlıkları olanlar sık sık kahvaltıda zeytinyağı + 1 limon suyu karışımını yemelidirler. Bu karışım 2 hafta yenir 2 hafta ara verilir, bu şekilde devam olunur.
   Safra kesesinde taş ve çamur olmayanlarda, koruyucu olarak bu karışımı haftada birkaç gün yemelidir.
Kepekli Ekmek:
   %85 – 90 randımanında undan yapılmış ekmek karaciğere yararlıdır. Bunun hazmı zor olabilir, o zaman kızartarak yemelidir. Odunla ısıtılmış fırınlarda pişen ekmekler daha faydalıdır. Ayrıca hamur mayası ile hamur kabartılmalı, suni maya kullanılmamalıdır.
Meyveler:
   Bunlar karaciğerin çalışmasına yardımcı meyvelerdir. Bu konudaki başlıca meyveler şunlardır.
   Karaciğeri çalıştırır.
   Karaciğer şişliğini giderir.
   Yemek üzeri içildiğinde hazım sağlar.
   Suya sıkılarak veya salata, çorba üzerine sıkılarak limon suyu alınabilir. Günde alınacak miktar şahsa göre değişir.1-10 limon günde alınabilir.
   Aç karnına suyla içilecek limon suyu kilo verdirir.
   Limon kabuğu ezilerek bal ile karıştırıp yenirse, karaciğer yetersizliğini giderir
   Portakal: iyi olgunlaşmış yenirse tüm salgı bezlerini ve karaciğeri çalıştırır.
   Üzüm:  safra çamurunu ve taşlarını dışarı atar.
   Zeytin: zeytinyağı gibi etki yapar. Zeytin iyi olgunlaşmış olmalı. Fazla tuzlu ve ham olmamalı.
   Safrası kana karışmış, sarılık olmuş kimselerde kestane safranın kandan atılmasına yardım eder, suda haşlanmış kestaneden günde 5-10 adet yemelidir.
Muz:
   Muz karaciğer için faydalıdır. İyi olgunlaşmış olarak yemelidir.
Domates:
   Tarlada yetişmiş, iyi olgunlaşmış domates kandaki zararlı maddeleri gidererek, karaciğere yardımcı olur.
   Kan yapar, kanı durular. Safra miktarını ve akışını artırır. Karaciğerin kendisini yenilemesini sağlar.
Kereviz:
   Karaciğeri temizler. Sarılığın geçmesine yardım eder. Yaprakları çiğ olarak yenir.
Pırasa:
   Karaciğerin yenilenmesine yardım eder. Çiğ yenmesi tercih edilir.

Turp:
   Safra kana karışarak cilt sararır, sarılık olur. Sarılıkta turp çok fayda verir.Karaciğerin kükürde ihtiyacı fazladır.Sarımsak , soğan , lahana azar azar, ve sık sık yenilerek gerekli kükürt sağlanmalı.
Süt:
   Orta ve ileri yaşlılarda sütün hazmı zor olur. Midedeki ilgili enzim eksikliğinden hazımsızlık doğar. Sütü küçük yudumlar halinde içmeli üzerine suya sıkılmış limon içilmelidir.
Süt kesiği:
   Sütü içemeyenler, peklik çekenler, sütü kestirerek yemelidir. Orta ateşle ısıtılan sütü, kabarmaya başladığı sırada limon suyu katılır ve ısıtmaya devam edilir. Biraz sonra süt oturur, soğuyunca çatalla çırpılarak kesilen kısım ve suyu ayran haline getirilir. Bu şekilde ayran gibi yemeklerde yenir.

Yoğurt:
   Karaciğer için yararlıdır. Taze olmalı suyu ile birlikte yenmelidir. Suyu süzdürülmüş yoğurt fazla faydalı değildir ve gaz yapar.
Peynirler:
   Beyaz peynir tercih edilmeli. Yağlı kaşar, tulum yenmemelidir. Yağlı peynirler karaciğeri yorar.
Tereyağ:
   Yoğurttan elde olunan tereyağ yenmeli. Bu yağ taze ve az tuzlu olmalı. Günde 1 yumurta sarısı kadar kahvaltıda yenir.
Yumurta:
   Çok besleyicidir. Bulunursa köy yumurtası yenmelidir. Haftada 2 yumurta yeterlidir.
   Karaciğer için iyi bir gıdadır, karaciğeri kuvvetlendirir. Çalışmasını arttırır. Saf bal yenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder