Bazı gıdalar karaciğere faydalı diyerek aşırı miktarda yemek
doğru değildir. Zaman zaman bu yiyeceklere yer verilmelidir. Önceleri az
miktarda yemeli zamanla biraz artırılmalıdır.
Karaciğere en
faydalı yağ ZEYTİNYAĞIDIR. Zeytinyağı sızma olmalıdır. Kimyevi işlem görmemiş
olmalı.
Zeytinyağı
ısıtmadan çiğ olarak yenmelidir. Salatalar üzerine koyarak veya zeytinyağı limon
suyu eşit miktarda karıştırılarak kahvaltıda yenmelidir.
Zeytinyağı safra
kesesindeki çamur ve ufak taşları dışarı atar. Bu gibi rahatsızlıkları olanlar
sık sık kahvaltıda zeytinyağı + 1 limon suyu karışımını yemelidirler. Bu
karışım 2 hafta yenir 2 hafta ara verilir, bu şekilde devam olunur.
Safra kesesinde taş
ve çamur olmayanlarda, koruyucu olarak bu karışımı haftada birkaç gün
yemelidir.
Kepekli Ekmek:
%85 – 90
randımanında undan yapılmış ekmek karaciğere yararlıdır. Bunun hazmı zor olabilir,
o zaman kızartarak yemelidir. Odunla ısıtılmış fırınlarda pişen ekmekler daha
faydalıdır. Ayrıca hamur mayası ile hamur kabartılmalı, suni maya
kullanılmamalıdır.
Meyveler:
Bunlar karaciğerin
çalışmasına yardımcı meyvelerdir. Bu konudaki başlıca meyveler şunlardır.
Karaciğeri
çalıştırır.
Karaciğer şişliğini
giderir.
Yemek üzeri
içildiğinde hazım sağlar.
Suya sıkılarak veya
salata, çorba üzerine sıkılarak limon suyu alınabilir. Günde alınacak miktar
şahsa göre değişir.1-10 limon günde alınabilir.
Aç karnına suyla
içilecek limon suyu kilo verdirir.
Limon kabuğu
ezilerek bal ile karıştırıp yenirse, karaciğer yetersizliğini giderir
Portakal: iyi olgunlaşmış yenirse tüm
salgı bezlerini ve karaciğeri çalıştırır.
Üzüm: safra çamurunu ve taşlarını dışarı atar.
Zeytin: zeytinyağı
gibi etki yapar. Zeytin iyi olgunlaşmış olmalı. Fazla tuzlu ve ham olmamalı.
Safrası kana
karışmış, sarılık olmuş kimselerde kestane safranın kandan atılmasına yardım
eder, suda haşlanmış kestaneden günde 5-10 adet yemelidir.
Muz:
Muz karaciğer için
faydalıdır. İyi olgunlaşmış olarak yemelidir.
Domates:
Tarlada yetişmiş,
iyi olgunlaşmış domates kandaki zararlı maddeleri gidererek, karaciğere
yardımcı olur.
Kan yapar, kanı durular. Safra miktarını
ve akışını artırır. Karaciğerin kendisini yenilemesini sağlar.
Kereviz:
Karaciğeri
temizler. Sarılığın geçmesine yardım eder. Yaprakları çiğ olarak yenir.
Pırasa:
Karaciğerin
yenilenmesine yardım eder. Çiğ yenmesi tercih edilir.
Turp:
Safra kana
karışarak cilt sararır, sarılık olur. Sarılıkta turp çok fayda
verir.Karaciğerin kükürde ihtiyacı fazladır.Sarımsak , soğan , lahana azar
azar, ve sık sık yenilerek gerekli kükürt sağlanmalı.
Süt:
Orta ve ileri yaşlılarda
sütün hazmı zor olur. Midedeki ilgili enzim eksikliğinden hazımsızlık doğar.
Sütü küçük yudumlar halinde içmeli üzerine suya sıkılmış limon içilmelidir.
Süt kesiği:
Sütü içemeyenler,
peklik çekenler, sütü kestirerek yemelidir. Orta ateşle ısıtılan sütü,
kabarmaya başladığı sırada limon suyu katılır ve ısıtmaya devam edilir. Biraz
sonra süt oturur, soğuyunca çatalla çırpılarak kesilen kısım ve suyu ayran
haline getirilir. Bu şekilde ayran gibi yemeklerde yenir.
Yoğurt:
Karaciğer için
yararlıdır. Taze olmalı suyu ile birlikte yenmelidir. Suyu süzdürülmüş yoğurt
fazla faydalı değildir ve gaz yapar.
Peynirler:
Beyaz peynir tercih edilmeli. Yağlı
kaşar, tulum yenmemelidir. Yağlı peynirler karaciğeri yorar.
Tereyağ:
Yoğurttan elde
olunan tereyağ yenmeli. Bu yağ taze ve az tuzlu olmalı. Günde 1 yumurta sarısı
kadar kahvaltıda yenir.
Yumurta:
Çok besleyicidir.
Bulunursa köy yumurtası yenmelidir. Haftada 2 yumurta yeterlidir.
Karaciğer için iyi
bir gıdadır, karaciğeri kuvvetlendirir. Çalışmasını arttırır. Saf bal
yenmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder